Hogere belastingdruk voor Nederlandse grensarbeiders

Updates

Hogere belastingdruk voor Nederlandse grensarbeiders

Per 1 januari 2025 voert het Duitse Ministerie van Financiën nieuwe regels in voor de berekening van de Lohnsteuer bij salary-splits. Voor grensarbeiders die deels in Duitsland en deels in een ander land werken, wordt voortaan de dagtabel in plaats van de maandtabel gebruikt bij de maandelijkse belastingberekening. Dit betekent dat niet alleen het Duitse deel van het inkomen meetelt, maar ook het niet in Duitsland belaste salaris wordt meegenomen in de belastingprogressie. Hierdoor kan de verschuldigde Lohnsteuer flink oplopen, met mogelijk honderden euro’s extra belasting per maand.

Hoewel de Duitse belastingwet zelf niet is veranderd, kunnen werkgevers geconfronteerd worden met naheffingen als zij de nieuwe voorschriften niet volgen. De Duitse belastingdienst kan tot vijf jaar terug naheffen, en het verhalen van deze extra belasting op medewerkers—vooral oud-werknemers—kan lastig zijn. Bezwaar maken tegen de naheffing is mogelijk, maar juridische procedures zijn tijdrovend en onzeker. De meest risicoloze optie voor werkgevers is daarom om de nieuwe regels per 2025 toe te passen.

Gevolgen voor grensarbeiders: lager netto inkomen

Omdat de wijziging betrekking heeft op de Lohnsteuer, voelen grensarbeiders dit direct in hun portemonnee. Het netto loon daalt, en dat kan tot onrust onder werknemers leiden. Werkgevers doen er goed aan om dit tijdig te communiceren en te overwegen of een compensatieregeling nodig is.

Compensatieregeling vanuit Nederland

Het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland bevat een compensatieregeling die voorkomt dat werknemers door de wijziging duurder uit zijn dan wanneer zij volledig in Nederland zouden werken. Dit betekent dat de hogere Duitse Lohnsteuer later via de Nederlandse inkomstenbelasting kan worden gecompenseerd. Echter, de verwerking hiervan kan meer dan een jaar duren, wat op korte termijn voor cashflowproblemen bij werknemers kan zorgen.

Nederlandse overheid onderneemt (voorlopig) geen actie

Hoewel het belastingverdrag bepaalt hoe inkomsten belast mogen worden, lijkt de Duitse maatregel hier niet volledig mee in lijn. Toch ziet het Nederlandse Ministerie van Financiën de wijziging als een interne Duitse zaak en onderneemt vooralsnog geen stappen. De impact op de kosten van de compensatieregeling wordt nog geëvalueerd.

Wat kunt u doen?

De nieuwe regelgeving kan grote financiële gevolgen hebben voor zowel werkgevers als werknemers. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het verstandig om nu al de impact in kaart te brengen en waar nodig maatregelen te nemen.

Heeft u vragen? Neem contact op Euregio Connect en we helpen je graag verder!