
Updates
Vijf universiteiten in Euregio Maas-Rijn bundelen krachten
Tijdens de kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht hebben vijf universiteiten uit de Euregio Maas-Rijn (Universiteit Maastricht, Universiteit Hasselt, Université de Liège, RWTH Aachen en de Open Universiteit) een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Dit samenwerkingsverband richt zich op de ontwikkeling van grensoverschrijdend onderwijs onder de naam 'The art of working together'. Dankzij dit innovatieve model krijgen studenten de kans om binnen een enkele opleiding te studeren aan vijf universiteiten verspreid over drie landen, in het hart van Europa.
Versterking van de Europese concurrentiepositie
Dit initiatief komt voort uit de gedeelde ambitie om de regio sterker te positioneren en Europa's concurrentievermogen te vergroten. Hoewel er al bestaande samenwerkingen waren tussen deze instellingen, opent dit nieuwe onderwijsmodel de deur naar ongekende mogelijkheden. Gezamenlijk vertegenwoordigen de vijf universiteiten meer dan 100.000 studenten, die voortaan profiteren van een dynamisch en internationaal georiënteerd academisch traject.
Academische en internationale ontwikkeling hand in hand
Het doel van het project is niet alleen om studenten academisch uit te dagen, maar hen ook voor te bereiden op een internationale carrière. Dit nieuwe onderwijsmodel maakt het mogelijk om in een grensregio te wonen en tegelijkertijd onderwijs te volgen in drie verschillende landen. Dankzij de goede infrastructuur, waaronder de Drielandentrein, blijft deze optie toegankelijk voor studenten met diverse budgetten.
De Provincie Limburg speelt een sleutelrol als aanjager en facilitator van dit initiatief. Gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders (Onderwijs & Arbeidsmarkt) onderstreept het belang ervan voor de regio: "Door de invoering van trinationaal onderwijs versterken we niet alleen de economie en de arbeidsmarkt in de Euregio, maar geven we studenten ook een uniek voordeel. Een opleiding in drie landen zorgt voor een onderscheidend CV en vergroot de kansen op de internationale arbeidsmarkt. We zien grenzen niet als een beperking, maar als een kans om kennis en ervaring te verrijken."
De universiteiten zullen de komende jaren verschillende samenwerkingsvormen onderzoeken om het onderwijsmodel optimaal in te richten. Dit sluit aan bij de bredere strategie van de EU en vormt een antwoord op de bevindingen van het Draghi-rapport uit 2024, waarin de noodzaak om Europa's concurrentiepositie te versterken werd benadrukt. Innovatie speelt hierin een sleutelrol, en het nieuwe onderwijsconcept biedt studenten een unieke kans om internationale ervaring op te doen zonder grote financiële risico’s.
Limburg en haar samenwerkingspartners hebben duidelijke ambities om de regio als innovatiecentrum te positioneren. Sinds 2022 behoort Limburg tot de Europese top 40 van innovatieve regio’s, en deze positie moet behouden blijven. De samenwerking tussen de universiteiten draagt bij aan dit streven. Er zijn reeds gezamenlijke projecten gestart, en er worden nog meer initiatieven verwacht in het kader van diverse Europese programma’s, zoals Interreg Euregio Maas-Rijn, waarbinnen de aanvraag voor het project “CrossCircular” al is ingediend.
"Met deze ondertekening zetten we een belangrijke stap voor studenten, bedrijven en de regio als geheel," zegt Demollin-Schneiders. "Door de samenwerking tussen onze universiteiten te intensiveren, versterken we niet alleen het onderwijsaanbod, maar ook de regionale arbeidsmarkt en innovatiekracht."
Het trinationale onderwijsmodel kan bovendien een katalysator zijn voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, energie-innovaties en andere strategische projecten in de regio. "De gedeelde visie van de universiteiten en de provincie om deze unieke kans te benutten, zal de Euregio verder laten groeien als kennis- en innovatieregio."